7 Nisan 2010 Çarşamba

Beklenen Doğum Tarihinin Hesaplanması

7 Nisan 2010 Çarşamba |
BEKLENEN DOĞUM TARİHİNİN HESAPLANMASI

Eğer düzenli âdet görüyorsanız (28 günde bir), beklenen doğum tarihine yakın doğum yapmanız daha olasıdır. Fakat âdetleriniz düzensizse bu tarihleme sistemi işinize yaramayacaktır. O zaman doktoru­nuzla birlikte bazı ipuçlarına dayanarak ve ultrason tetkikinden sonra, yaklaşık bir tarih belirlemeniz gerekecektir. Belirlediğiniz ay içerisinde doğum gerçekleşse bile hafta ve gün olarak beklenen doğum tarihin­den sapmalar olacaktır. Normal gebelik 38-42 hafta arasında sürdüğünden, birçok kadın beklenen doğum tarihinden önce ya da sonraki iki hafta içinde doğum yapar.

Normalde gebelik, döllenmeden itibaren 260 gün sürer.
Fakat döllenme günü tam olarak bilinemediğinden beklenen doğum tarihi genellikle şu şekilde hesaplanır: Son normal âdet kanamanızın birinci gününün tarihine 7 ekleyin. Bu tarihe 9 ay ekleyerek beklenen doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz. Örneğin, Mayıs'ın 15'inde adetinizin başladığını varsayarsak, 15+7=22 Mayıs eder. Buna 9 ay eklerseniz, 22 Şubat olarak doğum tarihinizi hesap edebilirsiniz. Son normal âdet kanamanızın olduğu tarihe 40 haftalık bir gebelik temel alınarak 40 hafta eklerseniz de beklenen doğum tarihini hesaplayabilirsiniz.
Doğum yaklaştıkça ipuçları artacak ve beklenen tarihte sap­malar olacaktır. Doğumun başlangıcına ait belirtiler geldiğinde zaten doktorunuza başvurursunuz. Fakat beklenen doğum tarihinde bir gecikme olursa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet