22 Nisan 2010 Perşembe

Zatürre, Zatüre

22 Nisan 2010 Perşembe |
Zatürre akciğerlerin bir veya birkaç lobunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Akciğerlerdeki oksijen- karbon dioksit alışverişinin yapıldığı hava keseciklerinin iltihaplanmasıdır.

Ülkemizde bu hastalık beş yaşın altındaki çocuk ölümlerinin yansını oluşturmaktadır. Ancak ileriki yaşlarda yakalanıldığı zaman kronik hastalıklarla birleştiğinde ölümcül olabilmektedir. Soğukta kalmak ve beslenme bozukluğu zatüreye yakalanma riskini artırmaktadır. Zatürenin nedeni virüs, bakteri ya da mantarlar olabilir. Bu mikroplar yakın temasta aksırık, öksürük vb. sonucu havaya yayılan damlacıklarla sağlam kişiye bulaşır. Belirtileri; yüksek ateş, titreme, iştahsızlık, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, şiddetli baş ağrısı, solunum güçlüğü, burun kanatlarının solunuma katılması, hâlsizlik ve emmemektir.
Zatüreden korunmak için yeterli ve dengeli beslenmek, bebeklerin ise anne sütüyle beslenmesi gerekmektedir. Ancak vücut bu şekilde direnç gösterebilir. Ayrıca aşıları tam olarak yaptırılmış çocuğun direnci artacağı içinde zatüreye yakalanma riski de azalacaktır. Korumadaki en önemli faktörlerden bir diğeri de kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmaktır.

Zatüreye yakalanma riski yüksek olanlar;
Alkolikler,
Yaşlılar, bebekler, çocuklar,
Organ nakledilenler,
Beslenme bozukluğu olanlar,
Kızamık, suçiçeği gibi vücut direncini düşüren hastalıklara yakalananlar,
Kötü ev ortamında ( soğuk, güneş girmeyen evde ) yaşayanlar,
AİDS'li olanlar.

Zatürre tedavisinde hekim önerilerinin yanı sıra bol sıvı verilmesi, anne sütüyle beslenmenin devam etmesi, hasta odasının temiz, havadar ve nemli olmasına önem gösterilmelidir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet