22 Nisan 2010 Perşembe

İshal, Sürgün, Amel

22 Nisan 2010 Perşembe |
Dışkılamanın normalden daha sulu olması ve sayısında artış olması durumuna ishal denir. Normalde dışkı katı ve şekilli olmasına rağmen ishal durumunda içerdiği su miktarı artar ve görünümü şekilsiz bir hâl alır. İshalin teşhis ve tedavisi kolay olmasına rağmen hâlâ çocuklarda sıklıkla ölüme neden olan bir hastalıktır.

İshalin sebepleri şunlardır;

İshal yapan mikroorganizmaların, kirli su ve besinler yoluyla ağızdan alınması, mikroplann zehrinin bulaştığı besinlerin alınması, bebeklerde beslenme hataları, bazı ilaçların yan etkileri (antibiyotikler gibi), bağırsak kurtları, aşırı korku ve heyecandır.İshalle birlikte vücuttan çok fazla su ve tuz kaybolur (Resim 2.8). Buna bağlı olarak da ölümler meydana gelmektedir.

Vücutta su ve tuz kaybına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
Hâlsizlik,
Huzursuzluk,
Şuur kaybına kadar giden dalgınlık,
Gözün çukura kaçması,
Ağız kuruluğu, '
Derinin esnekliğini kaybetmesi, '
İdrar miktarının azalması, Nabzın zayıflayıp sayı olarak artması.

Vücudun su ve tuz kaybının tehlikeli boyutlara ulaşıp ulaşmadığı kann derisine bakılarak anlaşılabilir. Karın derisi baş ve işaret parmağıyla kaldırılıp bırakıldığında hemen eski hâline dönebilmelidir.

İshal tedavisinde yapılacak ilk iş kaybedilen su ve tuzun yerine konmasıdır. Hastayı hekime götürene kadar bol miktarda kaynatılıp soğutulmuş su verilmelidir. Kesinlikle hekime başvurulmadan ilaç kullanılmamalıdır. Eczanelerde satılan ishal paketleri de sağlık personeline danışılarak ve önerileri doğrultusunca hazırlanarak kullanılabilir. Hazır paket 5 bardak kaynatılıp soğumuş suda çözülerek günlük olarak hastaya içirilir ya da 1 litre kaynatılıp soğumuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat konularak hazırlanan karışım hastaya içirilir.

İshal olan kişiler düzelene kadar beslenmesine dikkat etmelidir. Çikolata, kuru yemişler, kızartma gibi besinler tüketilmemelidir. Patates püresi, haşlanmış yağsız et, yağsız makarna ve pirinç pilavı yenebilir. Tüm bunlarla birlikte ishalden korunmada en etkili yol el temizliği, tuvaletleri temiz kullanma ve temiz içme suyunu bulundurmaktır. Ayrıca anne sütünü emen bebeklerde ishal durumu görüldüğünde bebek emzirilmeye devam edilmedir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet