7 Nisan 2010 Çarşamba

Doğum Sonrası Neler Yapılmalı

7 Nisan 2010 Çarşamba |
DOĞUM SONRASI

En zor anı geride bıraktınız. Artık sizi anne ve baba olarak daha farklı bir yaşantı bekliyor. Bu yaşantıya uyum sağlamanız biraz zaman alabilir. Yaptığınız doğum şekli (zor veya kolay olması, sezaryen veya diğer yöntemlerin uygulanması), doğum sonrası evde gördüğünüz destek uyum sürecinde yaşayacaklarınızı etkiler. 40 gün boyunca lohusa bir kadın olarak günlerinizi geçireceksiniz. Gerek normal, gerekse sezaryen ile yapılan doğum sonrasında bu 40 günü dinlenerek geçirmeniz gerekir. Fırsat buldukça uyuyun ve imkanınız varsa özellikle ilk hafta bebeğinizin bakımını bir başkasına devredin. Dinlenmeniz, hem kendi sağlığınıza bir an önce kavuşmanız açısından hem de sütünüzün çoğalması açısından önemlidir.

Doğum sonrası, eğer normal doğum yapmışsanız 24 saat has­tanede kalmanız istenecektir. Bebek ve sizin sağlığınız yerindeyse bir gün içerisinde evinize dönebilirsiniz. Sezaryen doğumlarında ise 2 veya 3 gün hastanede kalmanız istenebilir. Hastaneden ayrıldıktan bir hafta sonra muayene için tekrar hastaneye çağırılacaksınız. Hastanede bulunduğunuz ve muayeneye geldiğiniz süre içerisinde doktorunuz rahminizi, memelerinizi varsa dikişlerinizi muayene ede­cektir. Bebek doktorunuz da bebeğinizi kontrol edip size yol gösterecektir. Kafanıza takılan sorularınızı doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Doğum sonrasında vücudunuzda olan değişiklikleri bilmeniz ve değişiklikler esnasında yapmanız gerekenleri uygulamanız doğum sonrası ağrılarınızı azaltmaya yarar.

Rahim
Doğumdan sonra rahminiz halen çok büyüktür (yaklaşık 750 gr, hafta sonra ise sadece 60 gr olacaktır). Rahminizin küçülmesi
kasılmalarla birlikte olur. Eğer emziriyorsanız, bu kasılmaları Irrızlrme esnasında daha şiddetli hissedersiniz. Memeden uyarılan refleksle rahim kendini daha çabuk toparlar. Vücudunuzun normale' lönmekte olduğunu hissedersiniz. Bir veya iki hafta içinde bu yaralar geçer. Kasılmalarınız şiddetliyse doktorunuzun önerisiyle yarım saat önce bir ağrı kesici alabilirsiniz.

İdrara Çıkma
• Lohusalığın ilk 24 saati içinde idrar yapmada güçlük yaşayabilisiniz.
• Daha sonra ise sık sık idrara çıkarsınız. Fakat doğumdan 6-8 saat içerisinde idrara çıkmalısınız.
• İdrarınızın gelmesi için Ayağa kalkıp dolaşın.
• Dikişleriniz varsa idrar yapma esnasında yanmaması için, idrarınızı yaparken ılık su dökebilirsiniz.
• İdrar yapmaya çalışırken suyu açın. Su sesi size idrar yapmanız için yardımcı olacaktır.
• Ilık oturma banyosu ya da buz konmuş torba uygulamasıyla idrar yapmaya yardımcı olabilirsiniz.

Bağırsak Hareketleri
Doğumdan sonra birkaç gün büyük abdest yapma isteği duymayabilirsiniz. Anestezi ile doğum yapmışsanız, bağırsak hareketlerinin başlaması zaman alabilir. Bu da sizi rahatsız eder. Dikişlerinizin açılacağı korkusu yaşarsanız psikolojik olarak bağırsak hareketlerinin başlamasını geciktirebilirsiniz. Bağırsak hareketlerini tekrar düzenlemeniz için çaba harcamanız gerekir.

Ne yapabilirsiniz?
¦ ister normal, ister sezaryen ile doğum olsun, doğumdan kısa süre sonra
¦ hemen ayağa kalkıp dolaşmanız, bağırsak hareketlerinizin çalışmasını kolaylaştırır.
¦ Dikişlerinizin açılacağından korkmayın. Dikişleriniz dışkılamayla açılmaz.
¦ Birkaç gün bağırsak hareketleriniz başlamamışsa telaş etmeyin. Bu gibi psikolojik etmenler, bağırsak hareketlerinizin oaşlamasını etkiler.
¦ Bol bol su içip lifli besinler yiyin. Kuru kayısı, armut gibi besinler ve bol sıvı alımınız bağırsak hareketlerinizi hızlandırır.
¦ Tuvalete gitme isteğiniz geldiği anda hiç beklemeyin. Ancak tuvalette ıkın­mayın. Ikınmak dikişlerinizi açmaz ama basurlara sebep olabilir.

Kanama
2 ila 6 hafta süresince vajinal kanamanız olabilir. Başlangıçta kanama açık renkli ve çokçadır. Bir hafta sonra kahverengi, daha sonra "ise açık bir renge dönüşür. Bebeğinizi emziriyorsanız, kanama daha erken bitebilir.
Lohusalık akıntısı denen bu kanama içerisinde sayısız bakteri bulunur. Bunun için bu dönemde temizlik kurallarına titizlikle uymanız gerekir. Hijyenik kadın bağı kullanabilirsiniz. Her kullanım­dan sonra ellerinizi sabunla yıkamalısınız.
Kanamanız çok şiddetli olduğu durumlarda doktorunuza danış­mayı ihmal etmeyin. Doktorunuz rahmin kasılmalarını desteklemek için ilaç verebilir veya başka yöntemler deneyebilir..

Perine (Vajina-Makat Arası) Bölgesinin Bakımı
Normal doğumdan sonra ister dikişli, ister dikişsiz olsun perine bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu bölgenin iyileşmesi zaman alır. Bakımı iyi yapılmazsa perine bölgesi mikrop kapabilir. Hastanedeyken perinenizin kontrolü yapılacak, bu bölgenin bakımı ile ilgili size bilgi verilecektir. Perineyi 8-10 günlük süre ile dikkatli bir bakıma almalısınız.

Ne yapabilirsiniz?
¦ 4-6 saatte bir kanamanız için kullandığınız pedinizi değiştirin, Dışkılama ya da idrar boşaltmadan sonra perine üzerine ılık su dökün veya doktorunuzun önerdiği antiseptik losyon ile temizleyin. Tuvalet kağıdı ile önden arkaya doğru kurulayın.
¦ Perine bölgesindeki yara tamamen iyileşmeden elinizi bu bölgeye dokun­durmayın.
¦ Ilık oturma banyoları veya sıcak kompresler uygulamak sizi rahatlatır.
¦ Yaralı olan bölgenin gerilmemesi için uzun süre ayakta kalmayın veya uzun süre oturmayın.
¦ Gebelik süresince yaptığınız Pelvis kası hareketlerini doğumdan sonra da mümkün olduğunca sık yapmanız, kan dolaşımını hızlandırarak yaranın çabuk iyileşmesine, hem de kas gerginliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet