21 Nisan 2010 Çarşamba

Sarılık, Hepatit A, Hepatit B

21 Nisan 2010 Çarşamba |
Hepatit
Halk dilinde sarılık olarak bilinen hepatitin bakteri, virüs, ilaç kullanımı, alkol kullanımı gibi birçok nedeni vardır. Burada sözü edilecek olan hepatit virüslerin neden olduğu viral hepatittir. Hepatit karaciğerde meydana gelen ve buradaki dokuların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Belirtileri hâlsizlik, iştahsızlık, karın ağrısıdır. Dilin, gözün beyazının ve derinin sarı renk almasıyla kendini gösterir. Hepatit A, B, C, D olmak üzere dört çeşittir. Yaygın olarak görülen tipleri hepatit A ve B'dir.Hepatit A:
Bu tip hepatit oldukça bulaşıcıdır ve halk arasında sarılık olarak da adlandırılır. Hastalığa neden olan virüs ağız yoluyla, hasta kişilerle temasla, virüsün bulaştığı su ve bunun temas ettiği yiyeceklerle, çiğ ya da az pişmiş yiyeceklerle bulaşır. Örneğin; iyi yıkanmamış sebzelerden yapılan salata, çiğ tüketilen deniz mahsûlleri, iyi yıkanmamış meyve gibi. Virüsün belirtilen yollardan herhangi biriyle vücuda girdikten sonra kuluçka süresi 2-6 haftadır. Hastalığın belirtileri ateş, titreme, hâlsizlik, iştahsızlık, kusma, idrar renginin koyulaşması, karın ağrısı, yorgunluktur. Hasta olan kişide bu belirtilenlerin hepsi ya da bir kaçı görülebilir.
Hepatit A hiçbir belirti hissedilmeden de ortaya çıkabilir.

Hepatit Adan korunmak için tuvalet ve el temizliğine önem verilmeli, içme suları temiz olmasına dikkat edilmelidir. Meyve ve sebzeler yıkanmadan yenmemen', deniz mahsûllerinin çiğ yenilmesinden kaçınılmalıdır. Mutlaka aşı yaptırılmalı ve hastalarla temasta koruyucu olarak gamaglobulin uygulanmalıdır.

Hepatit B:
Bu hastalık hepatit B virüsü tarafından yine karaciğerde meydana gelir. Bu hastalığa ait virüs kanla (kan nakli, aynı şırınganın kullanılması vb.), vajinal sıvı, meni ve doğum sırasında anneden bebeğe olmak üzere çeşitli yollarla bulaşır. Steril olmayan dövme, tıraş takımı, diş fırçası gibi aletlerle de hepatit B bulaşabilmektedir.

Hastalığın kuluçka süresi normal olarak 45-180 gün arasında değişmektedir. Aşın halsizlik, hafif ateş, başağrısı, bulantı, kusma, karaciğer bölgesinde ağrı ve hassasiyet, kas ve eklemlerde ağrı, deride kızarıklık hepatit B'nin belirtilerinden bazılarıdır. Siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar hepatit B virüsüne bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Hepatit B hastaları sürekli olarak hekim kontrolünde olmalıdır.
Hastalıktan korunmak için cinsel ilişki sırasında kondom (prezarvatif) kullanılmalı, kullanılan enjektörler doğru şekilde depolanarak atılmalı, kan ile çalışan kişiler sürekli plastik eldiven kullanmalı, kişiye özel diş fırçası, jilet, manikür seti gibi eşyaların temizliğine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda herkes hepatit B aşısını yaptırmalıdır.


Related Posts



1 yorum:

wanettegagne dedi ki...

Play at the Casino with Dr.MCD
Experience live concerts, and you'll love some of the excitement and comfort 거제 출장샵 of the show. 익산 출장마사지 MCD's interactive live scoreboard will Thu, Dec 광명 출장마사지 16Pink Martini featuring China Fri, Dec 17Chris 시흥 출장마사지 Isaak - Holiday TourSat, Dec 과천 출장마사지 18Chris Isaak - Holiday Tour

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet