22 Nisan 2010 Perşembe

Çocukluk Çağı Hastalıkları

22 Nisan 2010 Perşembe |
Önemli Hastalık Kavramı
Bir toplumda en çok görülen, en çok öldüren ve en çok sakat bırakan hastalıklar önemli hastalık olarak tanımlanır. Önemli hastalıklar zamana, yaşa ve toplumlara göre farklılık gösterir. Eski zamanlarda verem önemli bir hastalık iken günümüzde AİDS oldukça tehlikeli ve önemlidir.

Ülkemizde en çok ölüme sebep olan hastalıklar tansiyon, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kanser, kalp rahatsızlıkları, çocuklarda ise ishal, zatüre vb. dir. Enfeksiyon hastalıklarından çok sık olarak görülenlere ise parazitlerin sebep olduğu hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonlarını ve beslenme bozukluklarının yol açtığı rahatsızlıkları verilebilir.
6. Ülkemizde Görülen Önemli Bulaşıcı Hastalıklar
Bulaşıcı hastalıklar çocukluk çağında ve yetişkin yaşlarda görülme açısından farklılık gösterir. Şimdi çocukluk çağında görülen bulaşıcı hastalıkları göreceksiniz. Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, boğmaca, kızıl, çocuk felci ülkemizde görülen çocukluk çağı hastalıklarıdır.

a. Çocukluk Çağı Hastalıkları

Çocuk Felci: Etkeni bir tür virüstür. Virüs merkezî sinir sistemini etkilediği için tehlikelidir. Hastanın dışkısının bulaştığı su ve yiyeceklerle taşınır. O nedenle tuvalet temizliği büyük önem taşır. Ateş, eklem ağrıları, kusma, kol ve bacaklardaki felç belirtileri arasındadır. Kuluçka süresi 1-4 haftadır. Aşılama 2 ve 3. aylarda, 16-24. aylar arasında, ilköğretimin 1. sınıfında yapılır.

b. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Üst solunum yollu enfeksiyonları, solunum yollarında virüs ve bakteriler tarafından meydana getirilir. Bu tür hastalıklar solunum yolu ya da damlacık enfeksiyonuyla bulaşır. Belirtileri öksürük, gözlerde sulanma, ateş, mide bulantısı,burun akmtısıdır. Grip, nezle örnek verilebilir. Dinlenmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve bol sulu gıdalar tüketmek gerekir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet