7 Nisan 2010 Çarşamba

Sezaryen, Sezeryan İle Doğum

7 Nisan 2010 Çarşamba |
SEZARYEN İLE DOĞUM
Eğer bebeğin vajen yoluyla doğması bebek için güvenli değilse sezaryenle doğuma ihtiyaç duyulabilir. Eğer nedenler önceden biliniyorsa planlanarak yapılır. Ya da doğum sırasında acil olarak sezaryene ihtiyaç duyulabilir. Sezaryen doğumuna aktif olarak katılımınız olmaz. Ancak planlanmış bir sezaryen doğumu varsa ken­edinizi buna hastaneye gelmeden önce hazırlamalısınız. Hem zihinsel, hem de duygusal olarak hazırlanmanız, eşinizin de buna katkıda bulunması, hissedeceğiniz düş kırıklığını en aza indirecek ve cerrahi doğumu olumlu bir şekilde yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Bu doğum metodu daha az tatmin edici bir metod olarak görülmemelidir. Bebeğin hangi yolla doğurulduğundan çok, annenin ve bebeğin sağlıklı olması önemlidir.Bölgesel anestezi ve hastane kurallarının serbestleşmesi sayesinde, eşinizle birlikte sezaryen doğumunu izleyebilirsiniz. Bölgesel anestezi varsa, sizinle sezaryeni yapan cerrahlar arasına bir paravan konulur. Böylelikle kanlı bölgeyi görmezsiniz. Bebek doğduğunda dikişleriniz yapıldığı sırada bebeğinizi kucağınızda tutabilirsiniz.

UYGULAMA:
Sezaryenle ameliyat başlamadan önce hemşire sizi hazırlar:
♦ Kasık bölgesini traş eder.
♦ İdrar torbasına sonda yerleştirir.
♦ Kolunuza serum takar.
♦ Anestezi ile uyutulursunuz.
♦ Eğer bölgesel anestezi varsa bedeninizin alt yarısı uyuşmuştur.
♦ Doktorunuz, anesteziden emin olur olmaz karnınızın altına bir keşi yapar. Uyanıksanız, sanki fermuar açılıyormuş gibi
hissedebilirsiniz. Ancak acı duymazsınız.
♦ İkinci bir kesiyle amniyon sıvısı dışarı emilir. Uyanıksanız bir fokurtu sesi duyabilirsiniz.
♦ Sonra bebek elle dışarı çıkartılır. Ameliyatın başlamasıyla bebeğin çıkması arasında yaklaşık 5-10 dakika vardır. Kesinin dikilmesi ise 30-40 dakika sürebilir.
♦ Bebeğin burnu ve ağzı temizlenir. Göbek'bağı kesilir. Bu arada uyanıksanız bebeği kucağınıza almak isteyebilirsiniz.
♦ Doktorunuz plasentayı çıkartıp, yapılan kesileri diker.

AMELİYAT SONRASI
Doğumdan sonra bebeğinizi hemen emzirmek isteyebilirsiniz. Gaz sancılarınızın oluşmaması için doğumdan 6-8 saat sonra yürü­meniz gerekir. Yine de gaz sancılarınız dikişlerinizin ağrımasına sebep olabilir. Size ağrı kesici vereceklerdir. Sezaryenle doğumdan sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekir. Bir hafta sonra da muayeneye gidersiniz. Genellikle kendi kendine eriyen dikişler kul­lanıldığından alınması gerekmez. Erimeyen dikiş kullanılmak zorunda kalındıysa doktorunuz dikişlerinizi almaya çağıracaktır. Sezaryenle doğum yapıldıktan sonra iyileşme, eskisine göre artık çok daha kolay olmaktadır. Bir haftaya kadar kendinizi daha iyi hissede­bilirsiniz. Hareket etmekle ameliyat yeriniz açılmaz.

öksürürken, doğrulurken elinizle ameliyat yerini hafifçe bastırabilirsiniz. Bir haf­talık muayeneden sonra doktorunuz duş yapmanızı söyleyecektir. Bir ay kadar, fazla yorulmamanız gerekir. Yanınızda bir yakınınızın olması, siz yorulmadan bebeğin bakımının yapılması için çok faydalıdır. 3 ilâ 6 ay içinde ameliyat iziniz iyice azalır.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet