7 Nisan 2010 Çarşamba

Düşük Kalorili Lifli Besinler

7 Nisan 2010 Çarşamba |
Daha Düşük Kaloriyle Doymamızı Sağlayan Lifli Besinleri Tercih Edin

Son araştırmalar taze sebze ve meyvelerdeki liflerin, kandaki kolesterolün düşürülmesinde tahıl liflerinden daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Lif derken kastedilen şeye gelince... Bütün bitkiler sert, gözenekli selülozdan oluşur. Bu sert, lifli madde, sindirim sistemimizde parçalanır ve değişime uğramadan vücudumuzdan dışarı atılır. İşte lif dediğimiz şey bu artık maddedir.

Bu bol artık maddeli, lifli besinler, daha düşük kaloriyle doymamızı sağlar. Zira Dr. David Reuben son kitabında, "Lifler midemizde su emerek şişerler ve tıka basa doymamızı sağlarlar" demektedir. "Beslenme Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey" isimli bu kitapta "Lifler, ince bağırsakta kalorilerin daha az emilmesini, daha az özümlenmesini sağlarlar. Ve de bunun sonucu olarak kilo almadan herşeyden çokça yiyebilirsiniz" deniliyor.

"Rafine etme işlemi, besinlerdeki bu lifleri yoket-tiğinden, kolayca yutuluveren doyurmayan kısımlarını bırakır".

Bir elmayla bir dilim ekmeği ele alalım. Her ikisinde de yaklaşık 60 kalori vardır. Elmada çok lif bulunur. Oysa beyaz ekmekte hiç yoktur. Dört dilim ekmeği bir çırpıda yiyebilirsiniz.

Yer fıstığının 100 gramında tam 350 kalori vardır.Sebze konserveleri, maden tuzlan bakımından zengindir ve taze sebzeler kadar vitamin içerirler.

İdrar söktürücü (diuretik) ilaçlar insanı zayıflatmaz. Sadece idrar yoluyla vücuttan su atılmasını sağlarlar. Vücutta aşırı su kaybına yolaçarlar. Eğer kilo verme amacıyla alınırlarsa, vücudun dengesini tamamen bozarlar.

Kireçli sular, sağlık için iyidir. 1975'den bu yana yapılan araştırmalar, kireçsiz su içenlerde enfarktüse daha sıkça rastlandığını göstermektedir.

Ispanak, sağlık açısından, özellikle çocuklar için pek öyle dört dörtlük bir sebze değildir. Zira içindeki demir çok iyi özümsenmez.

Çoğunlukla nitrat bakımından çok zengin bir demirdir bu. Ve de organizmada nitrite dönüşerek çok küçük çocuklarda zehirleyici etki bile yapabilir. Ama büyükler için böyle bir tehlike sözkonusu değildir.

Şişmanlatıcı olmakla suçlanan ekmek, aslında öteki besinlerden daha şişmanlatıcı değildir. Önemli olan yenen miktardır.

Günde 150-200 gr. ekmek, dengeli beslenme için gereklidir. Aksi halde, açlık krizleri başlar ve de can sıkıcı kabızlık problemi gündeme gelebilir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet