7 Nisan 2010 Çarşamba

Normal Doğum ve Doğum Anı

7 Nisan 2010 Çarşamba |
Doğum Anı
Bebeğin başı artık rahim ağzına dayanmıştır. Ebe veya hemşireler şişliği görebilirler. Az sonra ıkınmalarla bebeğin başı da görülecektir. Size her söylendiği zaman ıkınmaya çalışın.
Bebeğinizin başı göründüğünde artık ıkınmamanız gerekir. Çünkü baş birdenbire çıkarsa doğum yolunda yırtıklar oluşabilir. Gevşeyin ve kesik kesik soluk alın. Genellikle ilk doğumlarda ya da bebek iriyse yırtığı önlemek için makata doğru bir kesik yapılır.
Bebek, yüzü yere bakar konumda doğar. Bebeğinizin başını elleyebilirsiniz. Başın çıkmasından sonra birkaç sancıyla bebeğin vücudu da kayarak çıkar. Ebe ya da doktorunuz göbek kordonunu kesmeden önce bebeği karnınıza yatırabilir. Solunumu iyiyse onu bağrınıza basabilirsiniz. Solunum sorunu varsa, solunum yolları te­mizlenir, gerekirse oksijen verilir.Doğumun üçüncü Devresi
Bebeğin doğumuyla başlar ve plasentanın dışarı atılmasıyla son bulur. Kasılmalar devam eder fakat daha ağrısızdır. Plasenta rahim duvarından ayrılır ve vajenden dışarı çıkar.

Ne yapabilirsiniz?
¦ istendiği zaman plasentanın çıkarılması için iterek yardım etmeye çalışın.
¦ Yırtıkların onarılması sırasında sabırlı olun.
¦ Göbek bağı kesildikten sonra bebeğinizi tutup, emzirmek isteyin.
Bu devrede tatlı bir yorgunluk hissedebilirsiniz. Artık işin zor kısmı Hamiştir. Eğer sancılar çok uzun sürmüşse açlık ve susuzluk hissedebilirsiniz. Bazı kadınlarda bu dönemde üşüme olur. Ağır bir âdet kanamasına benzer kanama her kadında görülür. Fakat birçok kadının ilk anda hissettiği, rahatlama duygusudur.

DOĞUM ANINDA EPİZYOTOMİ
Doğum sırasında bebeğin başı vajenden gözükmeye başladığı sırada, vajen dokusu incelir ve çok gergin bir hale gelir. Doktorunuz doğum anında epizyotomi uygulayıp uygulamayacağının kararını şu belirtilere dayanarak vermelidir:
Bebek ,iriyse, prematüreyse, makat gelişi varsa veya uzun süren sancılardan sonra sıkıntıdaysa.
Vajina girişindeki cildiniz (perine) gergin ve yırtılmaya eğilimliyse.
Düzensiz bir yırtığa kıyasla onarılması daha kolay olduğundan G epizyotomi yöntemi yeğlenebilir. Epizyotomi doğum anında vajen çıkışını genişleten küçük bir kesikdir. Yırtık oluşumunu engellediği gibi, ıkınma evresini 15 ilâ 30 dakika arasında kısaltabilir. Her zaman uygu­lanmaz. Genelde ilk doğumlarda ve zor doğumlarda uygulanır.

Uygulaması: Öncelikle lokal anestezi ile epizyotomi yapılacak bölge uyuşturulur. Zaman yoksa anestezi yapılmadan da uygulanabilir.
Bölge aşırı gerilmiş olduğundan siz bunun acısını hissetmezsiniz bile Ağrının en fazla, yani perinenin en gergin olduğu anda vajina girişinin alt bölümüne bir keşi atılır. Doğumdan sonra bu keşi (veya yırtık) dikilir.

Bazı doktorlar epizyotominin doğum sürecine doğal olmayan, büyük ölçüde gereksiz bir teknolojik müdahale olduğunu söylüyor­lar. Keşi, oluşabilecek olan yırtıktan daha büyük yapılacağı ve bunun aşırı kanamaya, doğum sonrası rahatsızlığa sebep olabileceği için uygun görmüyorlar. Epizyotomi yöntemini doktorunuzla doğumdan önce konuşun. Çok gerek görmedikçe yapılmamasını isteyin.

YAPAY SANCI İLE DOĞUM
Bazen doğumun uyarılarak başlatılmasına ihtiyaç duyulur:
Zarlarınız yırtıldığı halde doğum başlamamışsa,
Gebeliğiniz beklenen doğum tarihini aşmışsa,
Sizi ya da bebeğinizi riske sokan yüksek tansiyon, şeker ya da akciğer hastalığı gibi sağlık sorunlarınız varsa, doğum ilaç yöntemi ile başlatılır.
Hastaneden hastaneye değişen bu uygulama birkaç yöntemle yapılır:
Vajinaya rahim ağzını yumuşatacak bir ilaç konulabilir. Bu yöntem özellikle ilk gebeliklerde pek etkili olmaz.

Eğer zarlar henüz yırtılmamışsa, vajen yolu ile yapılan bir muayenede doktorunuz zarları küçük bir iğne ile yırtarak su kesesinin açılmasını sağlar.
En sık kullanılan yöntem de, serum yoluyla rahmin kasılmasını İlip sağlayan hormon verilmesidir. Seruma koyulan ilaçla başlayan sancılar, doğal sancılardan daha güçlü ve sık olabilir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet