21 Nisan 2010 Çarşamba

Evde Hasta Bakımı

21 Nisan 2010 Çarşamba |
Bulaşıcı hastalığı olan bireylerin hastanede yatmaları her zaman mümkün değildir. Genellikle hastanın evde bakımının yapılması gerekir. Burada önemeli olan hastanın bakımını yapacak olan kişinin temel bakım prensiplerini bilmesidir. Şimdi sırasıyla evde hasta bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlan öğreneceksiniz.
a. İlaç Kullanımı
Bilindiği gibi hastalıkların tedavisinde ilaç kullanımı oldukça önemlidir. İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir:

b. Hasta Odası
Evde bakım sırasında hastanın istirahat etmesi ve istirahat ettiği ortam büyük önem teşkil etmektedir. Oda gürültüden uzak, aydınlık ve havalandırılabilir nitelikte olmalıdır. Odanın güneş almasıyla birlikte çok sıcak olmamasına da dikkat edilmelidir. Çünkü çok sıcak hastanın ateşini yükseltebilir. Bazı rahatsızlıklarda odanın nemli olması gerekebilmektedir.

c. Ateş ve Nabız Takibi
Evde bakımı yapılan hastaların genel durumunu belirleyebilmek için ateşinin ve nabzının izlenmesi gerekmektedir. Vücudun belli bir sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık normal şartlar altında 36,5° C'tur. Vücut sıcaklığının normalin üstüne çıkmasına ateş denilmektedir. Vücut sıcaklığı beden termometresi ile koltukaltı, dil altı, kasık, kulak ya da makattan ölçülmektedir.

Koltuk altında ölçüm yapılırken termometre silindikten sonra (civanın hareketlenmesini sağlamak amacıyla) ucu koltuk altına konulur, koltuk altı kapalı tutulur ve 3-4 dakika beklenir.

Dil altından ateş ölçüleceği zaman son yarım saate bir şey içmemiş olmak gerekmektedir. Derecenin ucu dilin altına konularak yaklaşık üç dakika dudaklar kapalı olacak şekilde bekletilerek ölçüm yapılır.
Kulaktan yapılan ölçümlerde dijital termometreler kullanılmaktadır. Çok kısa sürede ölçüm yaptığından avantajlıdır.

Makattan ateş ölçebilmek için bebekler yüzüstü yatırılır ve vazelinli termometre 6 aydan küçüklerde 2-2,5 cm , daha büyüklerde ise 1 cm kadar sokularak ölçüm yapılır.

Nabız, kalbin 1 dakikada kaç kere kasıldığını yani kalbin atış hızını gösterir. Yalnızca kalbin atış hızı hakkında bilgi vermez. Aynı zamanda düzenli çalışıp çalışmadığım da gösterir. Sağlıklı bireylerde dinlenme halindeyken nabız 60-100 arasında, ortalama 70' tir. Fakat bu durum egzersiz yapmak, stres ve hastalık durumlarında değişmektedir.

Nabız ölçümü el bileğinin iç yüzüne diğer elin işaret, orta ve yüzük parmakları konularak yapılır. Parmak uçlarında bir dakika içinde hissedilen atımlar kalp atış sayısını yani nabzı verir. Daha sonra 1 dakika içindeki atım sayısı sayılarak nabız bulunur ya da 15 saniye nabız atış sayısı sayılır, çıkan sayıyı 4 ile çarpılır. Bebeklerdeki kalp atış sayısı ise kalp üzerinden belirlenir. Nabız; şakaklar, boyun ayak üzerindeki yüzeysel damarlardan da sayılabilir.

d. Beslenme
Beslenme, yiyecek maddelerinin içerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı vücut direncini artırmaktadır. Bu nedenle bulaşıcı hastalığa yakalanmış bireylerin tedavisinde beslenme de önemli bir yere sahiptir.
Dengeli beslenmek için her türlü besinden yeterince yenmelidir.
Her hastalık için uygulanması gereken diyet programı vardır. Örneğin: Dizanteriye yakalanmış kişide ishal durumu söz konusu olacağından hasta bol bol su ve tuz almalıdır. Rahatsızlığından dolayı midesi bulanan kişiler çok yağlı yemek yememelidirler.

e. Tecrit
Tecrit, hastalanan kişinin, sağlam kişilerle temasını keserek hastalığın yayılırken engel olmak amacıyla avn bir odaya alınmasıdır. Tecrit edilen hastayla ancak ilgilenen kişi temasta olabilir. Hastaya bakacak kişinin hastanın odasını sık sık havalandırması, çarşaflarını ve kullandığı diğer eşyaları temiz tutması, bakım yapan kişinin sık sık ellerini su ve sabunla yıkaması gerekmektedir.

f. Mikroplardan Arındırma
Hastalanan kişinin evde bakımı yapılırken temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerine çok önem verilmelidir. Bu hem hastanın iyileşmesi hem de hastalığın yayılmasını engellemek için gerekmektedir. Yapılacak temizlik ve dolayısıyla dezenfeksiyon işleri hastalığın çeşidine göre değişecektir. Çünkü her hastalığın bulaşma yolunun başka olduğu unutulmamalıdır. Hava yoluyla bulaşan hastalıklarda odanın sürekli havalandırılması, hastanın ve hastaya bakan kişinin sık sık ellerini sabunla ve suyla yıkamaları, hastanın çarşafları ve kullandıktan eşyaların temiz ve steril olması gerekmektedir.

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesinde hastanın atık ve salgılarının zararsız hâle getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Hastalığın yayılmasında bu atıklar ve salgıların büyük rol oynayacağı unutulmamalıdır. Hastanın atık ya da salgılarının toplandığı kaplar kireç kaymağıyla temizlenebilir. Temizlemek için diğer bir yöntem de bu kapların içinde alkol yakılmasıdır. Hasta için kullanılan enjektörler başkası için kullanılmadan yok edilmeli, varsa odalardaki böcekler etkisiz hâle getirilmelidir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet