7 Nisan 2010 Çarşamba

Doğumun Başlangıç Belirtileri ve Doğum Sancıları

7 Nisan 2010 Çarşamba |
Yalancı Doğum Sancısı: Kasılmalar genelde düzensizdir ve sürekli birbirlerine yaklaşmazlar.
Gerçek Doğum Sancısı: Kasılmalar düzenli aralıklarla gelir ve yaklaşık 30-70 saniye sürer.
Kasılmalar pozisyon değiştirdiğiniz Kasılmalar hareket etmenize veya zaman, uyurken veya istirahat istirahat etmenize rağmen devam ederken dururlar, ederler.
Kasılmalar sıklıkla karın Genelde belde ve öne doğru yayılır
bölgesinde hissedilir. tarzda hissedilir. Âdet ağrılarına benzer bir ağrı da hissedilebilir.
Kasılmalar genelde hafif olur. Sabit bir şekilde kasılma gücünde artış olur. Güçlü olsa bile sonradan Zamanla kasılmalar azalarak aralıkları hafifler. 5 dakikaya kadar iner.DOĞUMUN BAŞLANGIÇ BELİRTİLERİ
Bebeğin Aşağıya İnmesi
Doğumun başlamasından birkaç saat ya da hafta önce başlar (ilk bebeklerde genelde daha önce başlar). Hafifleme denilen bu olay bebeğin başının aşağıya indiğini gösterir.
Nişan İnmesi
Doğumdan günler önce de gelebilir. Fakat genelde doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülür.
Gebelik boyunca rahim ağzında kalın bir mukus tıkacı oluşur. Rahim ağzı açılmaya ve genişlemeye başladığı zaman bu mukus vajene itilir. Vajenden gelen sıvı artar, açık pembe ya da hafifçe kanlı olabilir. Bu belirti doğumdan günler önce gelebildiği için, hastaneye gitmeden önce ağrılarınızın gelmesini bekleyin.

Su Gelmesi
Doğumun başlamasından saatler önce ya da doğum sırasında olabilir. Gebelikte bebeği saran sıvı dolu kesenin yırtılmasıyla, vajenden sulu bir sıvı akar. Birdenbire yırtılıp suyun bir kısmı boşalır, fakat bebeğin başı doğum yoluna girmişse, yol kapalı olduğu için gelen su miktarı çok olmaz. Suyunuz geldiğinde sancınız yoksa bile hemen hastaneye git­melisiniz.

Kasılmalar
Doğumun başlamasıyla birlikte rahim kas yapısında kasılma ve
" gevşeme hareketleri oluşur. Bu kasılmalar, rahim ağzı açıldıkça ve bebek doğum kanalına girdikçe ağrıya neden olurlar. Düzenli aralık­larla gelir. Kötü bir bel ağrısı ya da aybaşı kramplarına benzer bir ağrı olur.
Sancılar düzenli gibiyse kaç dakikada bir olduğunu anlamak için saatinize bakın. Sancılar 5 dakikaya düşmedikçe hastaneye git­menize gerek yok. Doğum süresi çok uzun geçebilir. İlk doğumunuzsa 12-14 saat, ikinci doğumunuzsa 8 saat sürebilir. Bu süreyi evinizde geçirmeniz çok daha iyidir.

ÖNERİ: Doğum anında yanınızda doğum kurslarına katılmış birisi (eşiniz olabilir) ya da daha önceden doğum yapmış tecrübeli bir yakınınızın bulunması sizi oldukça rahatlatır ve yardımcı olabilir. Destekleyici kişi size şu şekilde yardım edebilir:
¦ Doğumun erken döneminde sizi oyalamak için bir şeyler yapa­bilir (oyun oynamak, kitap okumak veya yürümek gibi).
¦ Kasılma sürelerinizi ölçebilir.
¦ Eğer sizi rahatlatıyorsa, sırtınıza masaj yapabilir.
¦ Kasılmalar sırasında sizinle beraber solunum yaparak, kon­santre olmanıza yardım edebilir.

9 ayın sonunda beklediğiniz an geldi. Doğum yapacağınıza ilişkin belirtiler ortaya çıkmaya başladı. Ama panik yapmanıza gerek yok. Eğer ilk doğumunuzsa 12-14 saat sürecek olan bir safha geçire­bilirsiniz. Eğer hamileliğiniz süresince doğumu kolaylaştırıcı egzersizler yapmışsanız, sancı geldiğinde nasıl nefes alıp vereceğinizi öğrenmişseniz ve doğumun her aşamasında vücudunuzda neler olup bittiğini önceden öğrenip hazır olursanız, kendinize olan güveniniz artacak, tedirginliğiniz azalacaktır. Doğum sancılarıyla başlayan bu anlar, yaşamınızın en önemli anlarıdır. Sakin olup, kendinize hakim olabilir­seniz bu anları en güzel bir şekilde geçirebilirsiniz.
Doğum 3 devrede gerçekleşir. Bu devrelerin her birinde vücudu­nuzda değişiklikler olacaktır. Fakat bu anlar çoğu zaman kitaplarda yazılanlara tıpa tıp uymazlar. Bunun için düş kırıklığı yaşamayın. Her şeye hazırlıklı olun. Burada anlatılanlar, doğuma hazırlıksız yakalan­mamanız için genel bilgilerdir.

Doğumun Birinci Devresi
Bu devre genelde en uzun olanıdır. Rahim ağzının açılmasıyla başlar ve tam açıldığında son bulur. Bu devrenin başlamasıyla vajen-den kanlı nişan gelecektir. Bu devreyi de kendi arasında 3 aşamaya ayırırsak, ne yapmanız gerektiğine daha kolay karar verebilirsiniz.
7) ERKEN SANCI (Rahim ağzı 0-5 cm genişlemiştir):
¦ Hafif kasılmalar 15-20 dakika aralarla başlar ve her kasılma 60-90 saniye sürer.
¦ Kasılmalar gittikçe daha düzenli hale gelir ve 5 dakika aralık­larla olmaya başlar.
¦ Az bir miktar nişan görebilirsiniz.
¦ Hazımsızlık, ishal, karında bir sıcaklık hissedebilirsiniz.
¦ Bunların tümünü ya da yalnızca bir veya ikisini yaşayabilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?
¦ Sakin olup doktorunuzun bir önerisi olmadığı müddetçe bu dönemi evde geçirmeye bakın. Sancılar 5 dakika arayla gel­meye başladığında hastaneye gidersiniz.
¦ Eğer suyunuz gelmemişse ılık bir duş alabilirsiniz. Uykunuz varsa uyuyabilirsiniz.
¦ Eşinizle beraber gevşeme çalışmaları yapabilirsiniz. Eşiniz sizin dikkatinizi dağıtmak için çeşitli yöntemler bulabilir.

Sancıları rahat karşılamak için şu pozisyonlardan birini seçin:
¦ Sandalyeye ters oturarak, arkalığına koyacağınız bir yastığa başınızı yaslayabilirsiniz.
¦ Yatmak size iyi geliyorsa, sırt üstü yatmayın, sol veya sağ tarafınız üzerine yatın.
¦ Doğumu kolaylaştırmak için yer çekiminden faydalanabilirsiniz. Bunun için ayakta bir yere yaslanarak durun veya sancı geldiğinde eşinizden destek alarak ayakta durabilirsiniz.
¦ Yere koyacağınız bir şiltenin üzerinde dizleriniz ve elleriniz­le durarak kalçanızı öne ve arkaya doğru hareket ettire­bilirsiniz. Sırtınızı ve kalçanızı bir hizada tutun.
¦ Size en rahat gelen bir duruşla gevşemeye çalışabilirsiniz. Bir tür korunma refleksi, sancılar geldiğinde sizi sertleştirir. Bu refleksle mücadele edin ve olabildiğince gevşeyin. Fakat henüz solunum çalışmalarına başlamayın. Çünkü gerçekten ihtiyacınız olduğunda tükenmiş olabilirsiniz.

2. AKTİF SANCILANMA: (Rahim ağzı 5-8 cm. genişlemiştir)
¦ Kasılmalar biraz daha güçlü olur. Her 3 dakikada olmak üzere 4-5 saniye sürerler.
¦ Keseniz daha önce açılmadıysa şimdi suyunuz gelebilir.
¦ Vajenden gelen kanama artabilir.
¦ Bebeğin başı bel kemiklerinize baskı yaptığı için belinizde ağrı duyabilirsiniz.
¦ Bacaklarınızda kramplar olabilir.
¦ Kendinizi daha yorgun hissedebilir ve endişeye kapılabilirsiniz. Ne yapabilirsiniz?
¦ Sancılar 5 dakikaya düştüğünde hastanede olmalısınız. Bu safhayı hastanede geçireceksiniz.
¦ Sancılara değil solunum yapmaya konsantre olun.
¦ Aktif Sancılanma Döneminde Nefes Çalışmaları Eğer daha önceden solunum alıştırmaları yapmadıysanız, bu konuda hemşirenizden yardım isteyin. Nefes alıştırmalarını hamileliğinizin 4. ayından itibaren yapmanız, doğumda size kolaylık sağlayacaktır.
¦ Bir kasılma yaklaşıyor! Şimdi biliyorsunuz ki, bu kasılma "tam bir nefes alın" demektir.
¦ Kasılma geldi; yalnızca ağızdan, daha hafif ve yüzeysel nefes alın. Bunu çok uzun süre tekrarlarsanız başınız dönebilir.
¦ Kasılma geçti; tam bir nefes alın; karın ve göğüs, geniş ve rahat olsun. Derin bir iç geçirme gibi nefes alın, sonra verin. İki kasılma arasında, normal nefes alın, olabildiğince gevşeyin, bu bir sonraki kasılmaya daha iyi dayanmanıza izin verecektir. Ve yeni bir kasılma geldiğinde her şeyi yeniden yapın.
¦ Doğum anında eşinizle, bir yakınınızla veya hemşireyle birlikte aktif çalışın.
¦ Sık sık idrara çıkın. Böylece dolu mesane bebeğin yolunda engel oluşturmaz.
¦ Bel ağrısını gidermek için yanınızda bulunan kişiden belinize masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Omurganızın en alt ucunu el ayası ile dairesel biçimde ve bastırarak ovmalıdır. Cildinizin zedelenmemesi için pudra veya nemlendirici kullanabilirsiniz.
¦ Yatakta iken, sırt üstü yatmayın. Sırt üstü yattığınız zaman bebeğin daha az oksijen almasına sebep olabilirsiniz.
¦ Sancı aralarında hareket edin. Böylece acı ile baş edebilmeniz kolaylaşır. Sancı geldiğinde en çok rahat ettiğiniz konumu alın.
¦ Ağrı kesiciye ihtiyacınız varsa bunu söylemekten çekinmeyin. Doktorunuz 20 dakika veya yarım saat beklemenizi önerebilir. Bu süre içerisinde de yeterince ilerleme kaydettiğiniz için artık ihtiyacınız kalmamış olabilir. Bu beklemenin sonucunda kararınız yine ilaç almaktan yana ise, doktorunuza bunu iletin.

3.GEÇİŞ AŞAMASI: (Rahim ağzı 8-70 cm. genişlemiştir)
¦ Sancılanma devresinin en yorucu aşamasıdır.
¦ Kasılma aralıkları bir dakikaya düşer ve yaklaşık bir dakika sürer.
¦ Bel ağrınız artabilir.
¦ Kanlı nişan artar.
¦ Hıçkırık, mide bulantısı, kusma yaşayabilirsiniz.
¦ Sinirlilik, sıcaklık ya da soğukluk, kırgınlık, bitkinlik ve zihin bulanıklığı hissedebilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?
¦ Kasılmalar arasında gevşeyin.
¦ Her ağrıyı ayrı ayrı düşünün, daha sonra gelecek olan ağrıları düşünmeyin.
¦ Sık sık pozisyon değiştirin.
¦ Sıcaklık hissediyorsanız birisinden sizi serinletmesini isteye­bilirsiniz.
¦ Ikınma isteği duyarsanız, eğer başka türlü bir talimat almamışsanız şu şekilde nefes almayı deneyebilirsiniz: İki kısa soluktan sonra uzun bir soluk üfleyin (hüf, hüf, püf). Ikınma isteği geçince soluğunuzu rahatça bırakın.
¦ Rahim ağzınız tam açılmadıkça, ıkınmanız rahim ağzının şişmesine sebep olabilir. Bu da doğumu geciktirebilir. Ikınma isteğinizi azaltmak için aşağıdaki şekilde durmayı deneyin: Diz çöküp öne eğilerek başınızı kollarınızın arasına alıp kalçanızı kaldırın.

Doğumun İkinci Devresi
¦ Rahim ağzı tam olarak açılmış (10 cm) ve size ıkınma hissi gelmişse ikinci devre başlar. Bebeğinizin doğumuna kadar
süren devredir. İlk doğumda 1 veya 2 saat sürebilir.
¦ Kasılmalar şiddeti artmakla birlikte sizi ilk evredeki kadar rahatsız etmez.
¦ Kasılmalarla bebeği itme zamanı gelmiştir. Ikınma zor gelebilir. Ancak ebe ya da hemşireniz nasıl ıkınacağınız konusunda size
yardımcı olacaktır.
Bebek doğarken doğum kanalında sızlama ve büyük bir basınç hissedersiniz.

Ne yapabilirsiniz?
¦ Doğum sırasında dışkılama ya da idrar yapmak çok normaldir. Kendinizi tut­mayın.
¦ Sancınızın durduğu anlarda bir sonraki ıkınma için dinlenin.
¦ Size en uygun olan pozisyonu alarak gevşemeye çalışın.
¦ Yatak üzerinde sırtınızı yastıklara dayayarak ve dizlerinizi yukarı kaldırarak dik oturabilirsiniz.
¦ İki yanınızda yardımcı varsa onlardan destek alarak diz çökebilirsiniz. '
¦ Çömelebilirsiniz.

Ikınma sırasında şu şekilde soluk alın:
* Ikınma isteği geldi: Derin bir soluk alıp kabız olmuş gibi ıkının.
* Ikınmalar arasında: Derin, rahat soluklar alıp verin.
* Kasılma geçtiğinde: Gevşeyin.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet