21 Nisan 2010 Çarşamba

Sıtma

21 Nisan 2010 Çarşamba |
Hastalık tek hücreli bir parazit olan Plazmodium malarla (plazmodyum malarya)'nın anofel cinsi sivrisineğin dişisi tarafından insana bulaştırılmasıyla ortaya çıkar Sıtma hastalığının etkenini taşıyan anofel.

Hastalığın belirtileri nöbetler şeklinde seyreder. Nöbetler başlamadan önce hâlsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, bacak ve sırt ağrıları başlar. Nöbetler ise titremeye bağlı yüksek ateşle başlar ve terlemeyle sona erer. Nabız artışı baş ağrısı, sinirlilik gibi durumlarda söz konusudur.Sıtmanın tedavisinde hasta yatmalı, önerilen ilaçlar özel ekipler tarafından hastalara bizzat uygulanmalıdır. Sıtmada birincil korumada hasta olan kişilerin teşhis edilmesi ve bunların tedavilerinin yapılması yer almaktadır. Sıtmadan ikincil korunmada ise en büyük etkeni sivrisineklerle mücadele oluşturmaktadır. Özellikle hastalığı yayan Anofel cinsi sivrisineğin çoğalması önlenmelidir. Bu hastalıktan korunmak için sivrisinek olan bölgelerden uzak durmak, uzun kollu giysiler ve uzun pantolonlar giymek gerekir. Sıtmanın yaygın olduğu yörelerde koruyucu olarak ilaç da kullanılabilir.

Sıtma seyahat sırasında bulaşabilecek en önemli hastalıklardan biridir. Doğru önlem alınmadığında ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder



sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık ve Diyet